Windsurfing Rejse til øen kaldet ”Stærk Vind”

 

August 2023: En rejsefortælling fra Fuerteventura, skrevet af Steffen Neupert, Journalist og Surfinstruktør.

For første gang nogensinde fløj Copenhagen Surf School sydpå for vinteren. Vi landede på en ø ved navn ”stærk vind” og har aldrig været mere klar til en ny sæson!

Ole og Steffen der står i vandet på et surfkursus

Med flere end 150 blæsende dage om året er Danmark efter vores mening et af de bedste steder i verden for windsurfere. Men der er ét lille problem: Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, er vandet altså lidt koldt om vinteren. Derfor startede otte af os instruktører og små 40 af vores mest surfsultne kursister 2023-sæsonen ud med et lille eksperiment: Hvad nu hvis vi rykkede teltpælene op af den frosne danske muld i en uges tid og flyttede hele surfskolen til et af de varmeste og mest blæsende steder i Europa? Turen gik til legendariske Fuerteventura i De Kanariske Øer, og forsøget viste sig at være en blændende succes! ”Det har været så fedt. Man har bare levet i en boble af happiness, crazines og sjov!” – Pernille, kursist på Copenhagen Surf School.

Et hold spændte surfkursister briefes før de skal ud og windsurfe i Fuerteventuras bølger

En ø ved navn ”stærk vind”
Det kan godt være, at De Kanariske Øer er en del af Spanien, men de små klumper land ligger faktisk kun cirka 100 kilometer fra den afrikanske vestkyst. De fleste kender nok øgruppen som en klassisk charterdestination – men lad dig ikke narre! En kanarisk ø er ikke bare en kanarisk ø, for de har hver især sit helt eget unikke klima og landskab, og ”Fuerte” er ingen undtagelse. Fuerteventura betyder bogstavelig talt ”stærk vind” – og det er med god grund. Her finder man ingen af Gran Canarias kølige nåleskove, for øen ligger midt i en meteorologisk varmluftsovn, som banker varme vinde ind over kysterne. Hvis ikke det får en forfrossen, dansk windsurfers tænder til at løbe i vand, så ved vi snart ikke, hvad der gør!

Et slaraffenland af sol, sand og grej Derfor kriblede det også i både instruktører og kursister, da vi en mandag aften i marts rullede ind på firstjernede Hotel Meliâ lige syd for Costa Calma. Det var næsten ikke til at holde ud at tænke på, at et af verdens bedste surfspots kun lå en god nats søvn væk. Så inden sengetid blev det kun til en hurtig drink, før alle sprang på hovedet i seng.

Et slaraffenland af sol, sand og grej
Derfor kriblede det også i både instruktører og kursister, da vi en mandag aften i marts rullede ind på firstjernede Hotel Meliâ lige syd for Costa Calma. Det var næsten ikke til at holde ud at tænke på, at et af verdens bedste surfspots kun lå en god nats søvn væk. Så inden sengetid blev det kun til en hurtig drink, før alle sprang på hovedet i seng. Næste morgen stod vi op til sol fra en skyfri himmel, 27 graders varme, og en let brise i bugten. Surftrangen nærmede sig maniske højder, men efter vi hver især fik slugt vores morgenmad og tilbagelagt de små fem minutters spadseretur mellem palmerne og lang stranden, måtte de fleste af os spærre øjnene op. På en lille klippeafsats i den ene ende af Costa Calma-bugten ligger Rene Eglis windsurfecenter nemlig. 

Windsurfer i et jibe i en windsurfing tutorial video af Copenhagen Surf School

Et slaraffenland af velkendte Severne-boards i alle tænkelige typer og størrelser flankeret af alle de sejl, noget surfhjerte nogensinde kunne begære. Og på det krystalklare vand sad venligt personale klar på jetski til at hente dem, der måtte drive lidt for langt op ad kysten. Pludseligt var det de lokale, som måtte spærre øjnene op, da 42 vinterblege danskere væltede i vandet med ild i øjnene og hænderne hævet højt over hovedet. Og efter alle havde fået afreageret, kunne undervisningen begynde. Selvom mange var udfordret af de mellemstore bølger, som rullede ind mod den gule sandstrand, fik alle hurtigt banket vinterfrosten ud af muskler og led og surfede derudaf.

Morgen yoga i solopgangen på windsurfing rejse med Copenhagen Surf School

Ingen surfskole uden aftersurf
Efter et par dage begyndte flagene på surfcenteret at smælde noget mere bestemt i den tørre vind, og bølgerne voksede. Så resten af ugen skiftedes vi til at trodse vandmasserne og se jublende til fra klippekanten foran surfcenteret. Om aftenen rullede korteger af billige taxaer os til Coasta Calmas små spisesteder, hvor vi sammenlignede solskoldede næser og vabler i hænderne, inden turen de fleste dage gik til en lille lokal perle af en karaoke-bar. Ligesom i Strandparken er der ingen Copenhagen Surf School uden aftersurf, så her blev dagens allersidste kræfter danset ud af vores ømme muskler, mens tips og tricks til en god vandstart blandede sig med røverhistorier og uhyrligt billige drinks. På den måde er det måske meget godt, at vi stort set havde stedet for os selv hver aften, men der findes nok stadig en håndfuld lokale i Costa Calma, som ikke glemmer teksten til ”Himmelhunden” eller CV. Jørgensens ”Costa Del Sol” lige foreløbigt. 

Dagene flød sammen i en skøn cocktail af surfing, sammenhold og uendelige mængder solcreme. Så i skrivende stund er der en smule stille i flyveren på vej hjem over Atlanterhavet. Jeg tror, at alle vi instruktører havde håbet på, at en tur til Fuerteventura med vores egne skønne kursister kun kunne blive en succes. Men det har overgået alle forventninger. Udover at vi alle sammen har fået et hård tiltrængt skud sol, sand og vind, har både kursister og instruktører også fået slebet evnerne af. Så når vi om knap en måned åbner bunkeren i Amager Strandpark for årets første kurser på dansk jord, bliver det også startskuddet til den fedeste sæson nogensinde!

Vil du også med til Fuerte ventura?

Start din windsurfrejse på vores opstartsforløb!

September er den bedste måned at starte med at windsurfe!

X