Fra cirkusbil til surfmekka: Sådan fik København en rigtig surfskole

 

Oktober 2023: Røverhistorier fra Ole og Rasmus, Ejere og surfinstruktører på Copenhagen Surf School.

Skrevet af Steffen Neupert, Journalist og Surfinstruktør. 

Mennesker der hygger sig i solen på Copenhagen Surf School

På få år er Copenhagen Surf School blevet centrum for surfing i København. Men vejen dertil var brolagt med katastrofale forretningsidéer, en faldefærdig cirkusbil og en livslang afhængighed af havet. Når du slår op i avisen her, er der gode chancer for, at du sidder og slænger dig i cafeen foran Københavns første rigtige surfskole. Måske kan du se flokke af nye surfere glide over Øresund, mens instruktører råber opmuntrende efter dem. Men hvor kommer alle de surfere egentlig fra? Og hvorfor har de slået sig ned lige netop på Amager Strandparks yderste spids? Copenhagen Surf School hviler på et fundament af lige dele vanvid, stædighed og kærlighed til surfing. Men først og fremmest hviler den på skuldrene af sine to grundlæggere ‐ Ole og Rasmus.

De to Copenhagen Surf School grundlæggere, og surfmekka skabere, Rasmus og Ole som unge teenagere

De to barndomsvenner er begge vokset op på den lille ø Thurø syd for Fyn – og ifølge dem selv var det her, på en forårsdag i 2007, at fortællingen om Copenhagen Surf School tog sin begyndelse. ”Vi lærte begge at surfe af min Onkel Per, som havde noget gammelt udstyr fra 80’erne liggende.
Det fik vi lov til at surfe rundt på, mens han stod inde på en badebro og skrålede af os,” griner Ole. Selvom det gamle bræt knap kunne flyde og var alt for tungt til to 14‐årige drenge, blev timerne på det smalle sund mellem Thurø og Fyn alligevel starten på en livslang passion og et tæt venskab.

Siden har Ole og Rasmus nemlig brugt stort set alle deres vågne timer på at windsurfe sammen. Når de to venner ikke var på vandet, snakkede de om windsurfing, så film om windsurfing eller tjekkede vejrudsigten for det rigtige vejr til windsurfing. Og som årene gik, vandt de både danmarksmesterskaber og deltog i nogle af verdens mest prestigefyldte windsurf-konkurrencer.

”Vi blev jo helt afhængige af det, og verden begyndte bare at dreje sig om surfing. Det er svært at forklare, hvor fedt det er, før man har prøvet det, for man flyver bare derudaf på ren vindkraft,” forklarer Rasmus. Men da Ole og Rasmus begge flyttede til København for at studere, var det som at træde ind i en helt ny verden.

En cirkusbil fyldt med øl
Selvom hovedstaden breder sig længere og længere ud i Øresund, opdagede Ole og Rasmus hurtigt, at der var langt mellem københavnere, som delte deres begejstring for surfing. Og det fik dem til at undre sig: På trods af at Danmarks højeste punkt kun rejser sig 170 meter over havet, tager en halv million danskere hvert år på skiferie.

Ole og Rasmus i PWA riders teltet til Worldcuppen på Sylt i 2017

Til sammenligning har landet også 8.750 kilometer kyststrækning og flere end 150 blæsende dage om året ‐ så hvorfor var der ikke flere, der windsurfede? ”Windsurfing er den perfekte sport at dyrke i Danmark, og der er virkelig mange gode steder at gøre det omkring København. Så vi besluttede os for at gøre noget ved det!” siger Rasmus.

Rasmus og Ole i de første måneder af surfskolens opstart

Ville københavnerne ikke komme til windsurfing, måtte windsurfing komme til København, og derfor grundlagde de to fynboer deres helt egen mobile surfskole. Men før de kunne komme i gang, måtte Ole og Rasmus finde både begyndervenligt udstyr til alle deres kommende kursister og en bil, det hele kunne være i. Og på et skrabet SU‐budget var det lettere sagt end gjort. ”Vi købte en gammel cirkusbil billigt, som stadig var fyldt med hø og skidt fra alle mulige vilde dyr,” griner Ole.

”Men vi nåede kun 50 kilometer, før den brændte fuldstændig sammen på motorvejen.” Efter en dyr mekanikerregning var den spæde surfskoles sidste sparepenge pludseligt gået op i røg. Så derfor måtte der både kreativitet og charme till for at finde nok boards, sejl og våddragter. Heldigvis vidste Ole og Rasmus, at der i kældre og garager landet over gemmer sig en sand guldgrube af gammelt windsurfudstyr. 

Så dem begyndte makkerparret at bytte sig till for øl, tjenester og gode historier. ”Vi måtte køre land og rige rundt med bilen fuld af ølkasser, men till sidst havde vi skrabet 10 boards og sejl sammen. Og de var faktisk ret gode at lære at windsurfe på,” fortæller Rasmus.

”Det var jo en katastrofal forretning”
Endelig var Copenhagen surf School klar til at byde sine første kursister velkommen. Men det var bestemt ikke noget, Ole og Rasmus blev rige af. ”I de første par år var det jo en helt katastrofal forretning, og vi satte penge till hvert år. Men det var skidesjovt, så vi tog begge to de største SU‐lån, vi kunne, for at holde skolen kørende,” fortæller Rasmus.

Hver gang Copenhagen Surf School tjente penge, blev de straks investeret i at forbedre og udvide surfkurserne. Og langsomt men sikkert fik flere og flere københavnere øjnene op for windsurfing. Pludseligt havde Ole og Rasmus ikke timer nok i døgnet til at følge med efterspørgslen. Så derfor ansatte de nogle af de mest erfarne surfinstruktører, de kendte.

Et hold stoked surfkursister ved surfbilen i amager strandpark

”Folk syntes jo, at det var vildt fedt, og det er også 100 procent derfor, vi bliver ved med at lave kurser. Vi bruger virkelig meget energi på det, men vi får bare det dobbelte tilbage fra kursisterne,” fortæller Ole. I slutningen af 2019 kunne de to drenge fra Thurø begynde at drømme større end nogensinde før.

Rasmus Øgelund og Ole Hasholt i surfbaren ved Copenhagen Surf School i deres nyskabte surfmekka

Fra cirkusbil til surfbar
Lige siden den gamle cirkusbil bumlede afsted til de første windsurfkurser, var Amager Strandpark Ole og Rasmus’ absolutte favoritsted at undervise. Så da en af de nye betonbunkere blev sat til leje lige præcis dér, slog de til.

”Det var et kvantespring, for nu har vi også en hyggelig cafe og surfbar. Vi kan lave en masse fede arrangementer, og folk kan sidde og slappe af med os efter kurserne, så det er jo meget hyggeligere,” fortæller Rasmus.

Gennem årene er Copenhagen Surf Schools lille surffamilie vokset til et større surfcommunity bestående af 20 af Danmarks dygtigste instruktører samt 250 dedikerede Master Class surfere – “vi er en stor familie nu”, fortæller Rasmus.  Og det har givet plads til meget mere end begynder windsurfkurser. Nu tilbyder surfskolen også avancerede windsurfforløb for erfarne windsurfere, store events og årlige surffester, julefrokoster og ikke mindst surfrejser til Fuerteventura.

Senest har Ole og Rasmus sikret sig et samarbejde med den italienske udstyrsproducent RRD. Så fra 2024 bliver alle kursister undervist med det absolut bedste grej i hænderne.

”Det går jo fremragende, det kommer vi ikke udenom. Vi har tusindvis af nye og erfarne surfere på vandet hvert år, og det gør bare, at vi tænker meget større,” fortæller Ole. Selvom Copenhagen Surf School stadig har vokseværk, er der nogle ting, der aldrig kommer til at ændre sig. Ligegyldigt hvad, er det allervigtigste for Ole og Rasmus stadig at give folk den samme følelse i maven, de selv blev håbløst afhængige af for mere end 15 år siden. ”Onkel Per hjemme på Thurø sagde altid, at der findes to slags mennesker: Surfere ‐ og dem, der ikke har prøvet det endnu. Og det har han jo ha’ helt ret i, for folk har altid hænderne helt oppe over hovedet,” griner Ole.

Windsurfing udlejning i Amager Strandpark

Vil du lære at windsurfe?

Lær at windsurfe og bliv en del af vores hyggelige surfcommunity! Vores opstartsforløb er vejen frem.  

Start dit surfeventyr på vores opstartsforløb!

X