Surfing har gjort Karsten og Pernilles forhold endnu stærkere: ”Man kan jo blive helt nyforelsket”

 

Oktober 2023: Kursist Portræt af Karsten Bjørk, selvstændig IT entreprenør og surflegende på Copenhagen Surf School. 

Skrevet af Steffen Neupert, Journalist og Surfinstruktør.

Forestil dig en surfer. Måske ser du for dit indre blik en langhåret, solbrun og veltrænet kvinde eller mand – formentlig i 20’erne – henslængt i en hængekøje. Og bevares, sådan er der også nogle surfere, der ser ud.

Surfing parret Carsten og Pernille på Fuerteventura på en surfrejse med Copenhagen Surf School i marts 2023

Men vil man finde de mest dedikerede og ”ægte” surfere, skal man faktisk lede blandt helt almindelige mennesker. Mange har hus, børn og fart på karrieren. Men det er måske også derfor, de forelsker sig i surfingens frihed, vildskab og fællesskab. Det var i hvert fald tilfældet for den 51-årige IT-iværksætter Karsten og hans kone Pernille. ”Nu laver vi noget aktivt sammen, hvor vores fællesprojekt hverken er børnene, huset eller hvor vi skal hen på ferie. Det er jo en kæmpe gave,” forklarer Karsten.

Carsten Bjørk på Surfboardet i Amager Strandpark på et windsurfkursus med Copenhagen Surf School

En lykkefølelse og en helt unik oplevelse 
Egentlig var Karsten og Pernille ikke helt ude af deres element, første gang de stod på et surfboard. Parret bor nemlig på Amager med deres to børn på 17 og 21 og har længe være stamgæster i Strandparken. Mest af alt for at bade, indtil Pernille for nogle år siden meldte dem begge til et windsurfkusus. ”Jeg var simpelthen hooked fra første gang. Man falder en masse i vandet, men det er simpelthen som at være i et badeland for voksne.” Siden da er der løbet meget vand gennem lagunen, og i dag er Karsten og Pernille blandt de mest erfarne kursister i Strandparken, hvor de tit tager på vandet flere gange om ugen – både sammen og hver for sig. Spørger man Karsten, hvorfor han stadig er så vild med surfing, griner han lidt og undskylder, at svaret måske bliver ”lidt poetisk”. 

“Jeg føler, jeg er i et med elementerne og mærker en samhørighed med naturen. Man kan mærke kraften fra vinden gennem sine arme, overkrop og ben, som får dig til at bevæge dig hen over vandet.” ”Det er en helt flippet fornemmelse, en lykkefølelse og en helt unik oplevelse.”

“En fantastisk tid for vores forhold”
I første omgang havde Karsten og Pernille deres to store børn med på surfskolen. Men de sprang hurtigt fra for at dyrke deres egne interesser. Og det gav Karsten og Pernille en helt unik mulighed for at dyrke både surfing og deres forhold. ”Det har helt klart gjort vores forhold endnu stærkere. Det har bare været en fantastisk tid for os, hvor vi kunne finde noget at være fælles om på samme måde, som før vi fik børn.” “Og så kan man jo næsten blive helt nyforelsket af at se sin hustru i en våddragt,” griner Karsten. For dem er noget af det bedste ved surfing, at det er en individuel sport, som man dyrker på hvert sit board. Derfor deler de både vinden, vejret og fællesskabet, mens de stadig har en masse at fortælle hinanden om, når de kommer på land igen. ”Det er ekstremt berigende, så jeg prøver bare at sige til alle, jeg møder, at det her skal de gøre som par. Det er noget man dyrker individuelt, men er fælles om.”

Vi har altid en succesoplevelse
Samtidig er miljøet på Copenhagen Surf School som skræddersyet til Karsten og Pernille. Her mødes erfarne og nybegyndere i alle aldre og med alle baggrunde nemlig om surfing, hygge og fester.

Surfing i Amager Strandpark i solnedgangen ved Copenhagen Surf School

”Vi er hurtigt blevet del af nogle fællesskaber hver for sig også, så det er den perfekte kombination. Det gør jo, at vi ikke bare står og holder i hånd ovre i hjørnet.” Selvom Karsten og Pernille ikke ligefrem er begyndere længere, er der heldigvis stadig masser at lære. 

Noget af det fedeste ved Windsurfing er nemlig, at man aldrig er færdig med at udvikle sig og lykkes med nye ting, fortæller Karsten. ”At kunne komme herned og virkelig fra dag ét få en succesoplevelse i trygge hænder, det synes jeg virkelig er fantastisk. Og vi har stadig altid en succesoplevelse, hver gang vi har været hernede.”

Drømmer om livet som surf-nomader
Karsten og Pernille har flere gange forsøgt at overtale deres to børn til at give windsurfing en chance til – men de har stadig deres eget liv og deres egne fritidsinteresser, de hellere vil dyrke. ”Men de synes stadig, det er det fedeste, at vi surfer. Jeg tror faktisk, at de synes, vi er megaseje, og det er jo fuldstændigt sindssygt,” griner Karsten.

Ungerne bliver nok også nødt til at vænne sig til tanken om, at mor og far er surfere. Karsten er nemlig begyndt at drømme om at hive teltpælene op, tage arbejdet med sig under armen og prøve livet som digital nomade på Europas bedste windsurfspots. ”Den drøm er jeg nok tættere på, end jeg lige tror, for min kone vil gerne med. Vi skal bare lige have skudt børnene afsted hjemmefra, så er ideen at tage bilen og køre sydpå langs kysterne,” slutter han.

 

START DIT WINDSURF EVENTYR

X