surfe i København – Kan man virkelig det?

Juli 2022: Instruktør Portræt af Anni Schöen, surfinstruktør på Copenhagen Surf School.

Skrevet af Steffen Neupert, Journalist og Surfinstruktør.

Jeg smider jo bare min våddragt op i ladcyklen og kører til Amager – også er jeg klar til at surfe!

Anni er på vej ud for at surfe i København

Anni flyttede fra Kiel til København for at få windsurfing til at gå op i en højere enhed med sin karriere. Her er hun nemlig kun en cykeltur væk fra de perfekte windsurfingspots. Det er ikke nogen hemmelighed, at Københavns moderne byliv tiltrækker folk til fra hele verden. Men det er nok de færreste, der ved, at der er mange surfere iblandt. En af dem er instruktør på Copenhagen Surf School Anni Schoen, som er vokset op i den nordtyske by Kiel. I mange år levede og åndede hun for windsurfing og rejste både til Caribien og Hawaii i jagten på de helt perfekte forhold. Men i 2019 flyttede hun til København for at studere. Og her opdagede hun, hvor let det er at få en almindelig dagligdag til at gå op i en højere enhed med surfing i Danmarks hovedstad.

Surfinstruktør Anni griner og står med en øl i hånden til et firmaevent på Copenhagen Surf School

”Det er virkelig nemt at komme ud og surfe i København. For mig er det faktisk det letteste af alle de steder, jeg har boet, for der er vildt mange gode spots lige rundt om hjørnet”.

Kan man virkelig surfe i København?
Normalt spærrer de fleste københavnere øjnene op, når Anni fortæller dem, at hun surfer. ”Nærmest hver eneste gang siger folk: ’Nå! Kan man det i København?’. Men så må jeg jo forklare dem, at man sagtens kan windsurfe på Amager, og det er kun en cykeltur væk!” Spørger man Anni, er det nok fordi, at de fleste Københavnere holder sig langt væk fra stranden, når det virkelig blæser. Men det er også på de stormende dage, at surferne for alvor kommer frem. I virkeligheden er København en fantastisk by at windsurfe og stand stand up paddle i – og derfor prøver flere og flere også kræfter med at have et surfboard under fødderne. Amager strandpark er faktisk et genialt windsurfspot som både er nemt tilgængelig og et super sjovt sted at surfe uanset hvilken vej vinden blæser.   

Her har Anni sit udstyr liggende på en fast plads i klubben Helgoland Surfers – lige ved siden af Copenhagen Surf School – og det gør det meget lettere at komme på vandet, hvis man ikke skal bekymre sig om parkeringspladser og myldretidstrafik. ”Jeg smider jo bare min våddragt op i min ladcykel, og så kører jeg til Amager. Det tager ikke engang en halv time, så selvom jeg har bil, cykler jeg stadig, for det er meget lettere i København”.

De fleste surfere har almindelige jobs
Måske er der også en anden grund til, at mange bliver overraskede over, at Anni windsurfer flere gange om ugen. For det er bestemt ikke altid til at se på hende. Til daglig arbejde hun som proces manager i en virksomhed, der beskæftiger sig med kliniske forsøg – og derfor bruger hun mindst lige så meget tid i en blazer som i sin våddragt. ”Det er nok lidt en stereotyp, at man som surfer skal være ekstremt fleksibel og altid bare sidde på stranden og vente på vinden. Men det er der altså ikke ret mange, der gør,” griner Anni.
Når vinden blæser, tager Anni sin våddragt med på kontoret, så hun kan cykle direkte mod havet efter arbejde – lidt ligesom mange andre gør det med fodbold eller styrketræning. Faktisk har hun så ofte sit grej med på jobbet, at hendes kolleger er begyndt at genkende tasken. “Langt de fleste surfere har altså helt almindelige fuldtidsjob, og så tager de ud i weekenden eller om eftermiddagen. Så rammer du måske ikke den perfekte vind hver eneste gang, men du kommer masser på vandet alligevel,” siger Anni. For det meste synes hendes kolleger heldigvis, at det er sejt og spændende, at hun surfer. Men det sker også, at de ryster lidt på hovedet ad hende – særligt når temperaturen nærmer sig frysepunktet.

Anni windsurfer på Øresund en sommerdag på Copenhagen Surf School

Alt vejr er godt vejr for en surfer
Noget af det fedeste ved at være windsurfer er, at man aldrig rigtig er træt af vejet, fortæller Anni: ”Jeg glæder mig jo rigtig meget over godt vejr, men jeg glæder mig helt sikkert endnu mere over dårligt vejr, for det er dér, det blæser.” Selvfølgelig er der ikke meget, der slår de dage om året, hvor det danske sommervejr både er varmt og blæsende. Men ligesom mange andre erfarne surfere smider Anni sin våddragt i ladcyklen, uanset om det regner eller sner. ”Folk er i chok, når jeg fortæller dem, at jeg surfer om vinteren. Men i virkeligheden er det slet ikke så slemt, som folk tror, for jeg har det jo dejligt varmt i min tykke våddragt,” siger hun. Faktisk fryser Anni mere på cykelturen til stranden, end hun gør i sin våddragt. Og spørger man hende, hvad der har været hendes sjoveste tur på vandet, er svaret måske lidt overraskende. Det var nemlig sidste vinter, da halvdelen af lagunen i Amager Strandpark var dækket af et tyndt lag is. ”Vi var faktisk ret mange, og man kunne bare mærke, at alle var helt oppe at køre, så der var fandeme bare god stemning. Selvom vandet frøs til is på mit sejl, så det blev sygt tungt, var det en helt fantastisk dag.”

De to surfinstruktører Anni og Steffen laver akrobatik i vandet i Amager Strandpark

Surfing er sjovere, når man er sammen
Heldigvis er den gode surferstemning også blevet lettere at finde i København. Gennem de seneste år er der nemlig kommet flere og flere surfere som Anni til byen, og samtidig er flere og flere københavnere selv begyndt at surfe. ”Stemningen på vandet er bare noget helt andet, hvis man er mange. Man motiverer og hyper hinanden til at prøve nye ting, og så er det jo meget hyggeligere på stranden, når man har nogle flere at snakke med,” fortæller Anni. De fleste andre steder, Anni har boet, var langt størstedelen af surferne noget ældre end hende selv. Men i København bliver surfmiljøet større for hvert år – og her er det særligt de unge, der driver værket. ”Der er god stemning, og man hænger ikke fast i den der gamle illusion om, at alle skal være ”cool surferdudes”. Det er et vildt ungt og friskt miljø med alle mulige forskellige mennesker,” fortæller Anni. Anni nåede heller ikke at bo i København ret længe, før hun blev en del af instruktørholdet på Copenhagen Surf School. Og selvom hun har masser af danske venner udenfor miljøet omkring surfskolen, er det blevet et af omdrejningspunkterne i hendes liv. ”Da jeg kom til København, talte jeg ikke ret meget dansk, så det var ret svært at finde en gruppe, jeg kunne høre til i. Men jeg føler virkelig, at surfskolen er det, der har fået mig til at føle mig hjemme her.

VIL DU også GERNE UD OG WINDSURFE MED ANNI?

Lær at windsurfe og bliv en del af vores hyggelige surfcommunity! Vores opstartsforløb er vejen frem.  

September er den bedste måned at starte med at windsurfe!

X