Surfing gav Sarah det fællesskab, hun ikke vidste, hun ledte efter

Oktober 2023: Kursist Portræt af Sarah Bech, marketing specialist ved Red Barnet og surflegende på Copenhagen Surf School. 

Skrevet af Steffen Neupert, Journalist og Surfinstruktør.

Det er svært at finde nye fællesskaber, særligt når man er ved at være rigtigt voksen. Nogle gange virker det som om, at alle har nok i deres kærester, kolleger og gamle gymnasiekammerater. Og hvad gør man så, hvis man gerne vil udvide sin vennekreds med nye og spændende mennesker?

Sarah på stranden med en paraply på vej til at møde sit surf fællesskab på Copenhagen Surf School

Kender du det problem, kan du måske lade dig inspirere af 33-årige Sarah fra København. ”Der, hvor jeg er i livet, har jeg lidt søgt et nyt fællesskab, som ikke kun handler om små børn. Men hvor det i stedet bare handler om at være udenfor og have det sjovt sammen,” fortæller hun. Man kan selvfølgelig starte til holdsport. Men hvad så, hvis man som Sarah ikke er meget for bolde eller helst selv vil bestemme, hvornår man dyrker sine hobbyer?

3 glade windsurfere i vandet ved Øresund på Copenhagen Surf School

Spørger man Sarah, har hun et rigtig godt bud: Windsurfing! ”Når jeg surfer, er jeg bare Sarah i en våddragt. Folk interesserer sig for mig som person på et lidt dybere niveau, og jeg tror for eksempel ikke, der er ret mange fra mit surfhold, der går op i, hvad jeg laver til daglig.”

Sejlads var for spejder-agtigt
I dag kan Sarah godt grine lidt af, hvor mange omveje hun tog på sin vej ind i windsurfing. Hun har altid elsket vand og tænkte, at de spændende fællesskaber for hende nok skulle findes på havet, så derfor meldte hun sig i første omgang ind i en sejlklub. ”Men jeg kunne også mærke, at miljøet nede i sejlklubben ikke var mig. De var rigtig søde, men det var bare for nørdet til mig,” siger Sarah. Træningerne gik op i knob, knuder og de samme øvelser igen og igen, så Sarah kom hurtigt til at savne noget sjov og ballade. Samtidig følte hun hele tiden, at hun måtte kæmpe for at følge med alle andre. Som nybegynder kan det nemlig være svært at træde ind i en holdsport, hvor alle er så afhængige af hinanden for at lykkes – for eksempel med at sejle en båd effektivt. ”Det var alt for spejder-agtigt til mig.

Det var ikke et fællesskab, jeg passede ind i, så jeg prøvede i stedet at finde en sport, hvor man kan være sammen uden nødvendigvis at være lige gode alle sammen.” Derfor fik Sarah den idé, at surfing måske var den rigtige sport for hende. 

Jeg kunne ikke stoppe med at windsurfe igen
Sarah havde i forvejen en håndfuld venner, der bølgesurfede. Men når man bor i København, tager det flere timer at komme et sted hen, hvor bølgerne er store nok til den slags. ”Så jeg prøvede kitesurfing i stedet, men nåede kun én undervisningstime, for det skulle jeg bare ikke nyde noget af.

Det var fuldstændigt ukontrolleret, og jeg brød mig ikke om det.” Alligevel nægtede Sarah at give op, så i stedet meldte hun sig til et kursus i windsurfing. Og der er måske noget sandt i det gamle mundheld om, at tredje gang er lykkens gang. Sarah blev nemlig forelsket lige med det samme.

”Folk var bare helt vildt søde og tog imod mig, som om de altid havde kendt mig. Og jeg kunne bare ikke stoppe med at windsurfe igen, for jeg blev fuldstændigt bidt af at få fart på hen over vandet. Så det er sådan, det er blevet”, griner hun. Samtidig gik det op for Sarah, at de andre windsurferne på Amager slet ikke gik op i, at hun var nybegynder.

Sarah windsurfer på Øresund med et rødt surfsejl og et hvidt surfboard

Når man surfer, er man nemlig kun afhængig af sig selv, vejret og sit udstyr. Så derfor kan alle også uden problemer surfe sammen – ligegyldigt hvor erfarne eller uerfarne de er. ”Jeg var jo nok den ubetinget dårligste i starten, men det lagde jeg slet ikke mærke til, for det gik bare op i en højere enhed. Det føltes bare naturligt at være der.”

Det mest magiske øjeblik nogensinde
Det er kun lidt mere end et år siden, at Sarah tog sit allerførste kursus her på Copenhagen Surf School. Men windsurfing er allerede blevet noget af det vigtigste i Sarahs liv. Og derfor kan det også blive lidt hårdt, når sæsonen går på hæld. ”Det er tragisk hvert efterår, når undervisningen stopper, for man mangler jo sit fix.”

Heldigvis er Sarah slet ikke den eneste, der har det sådan. Så i løbet af vinteren mødes hun tit med sine venner fra surfskolen for at spille spil, dyrke sport eller spise middag. De er på rekordtid blevet lige præcis den slags fællesskab, Sarah ikke vidste, hun manglede.

Så da hun sidst på sæsonen havde fødselsdag, fejrede hun den også med sine surfvenner – både til fest i sin egen lejlighed og ude på surfskolen, naturligvis! ”Folk havde taget gaver med til mig, solen skinnede, der var masser af vind i sejlet og musik i baggrunden. Alt gik bare op i en højere enhed, og det øjeblik var bare det mest magiske nogensinde”.

 

Start dit windsurf eventyr

X