Måske vinder verdens bedste surfer ikke alle konkurrencerne?

 

August 2023: Instruktør Portræt af Malte Øgelund, Surfinstruktør på Copenhagen Surf School. 

Skrevet af Steffen Neupert, Journalist og Surfinstruktør.

Malte Øgelund har altid kæmpet for at blive en del af verdenseliten, men på Sydafrikas stenede kyster indså han noget.

En af verdens bedste windsurfere Malte Øgelund hopper højt på sin windsurfer i Sydafrika

Et gammelt ordsprog lyder, at den bedste surfer hverken er er den, der kan surfe hurtigst, hoppe højest eller lande de vildeste tricks. Det er den, der har det sjovest på vandet. Men siden 21-årige Malte Øgelund – også kendt som ”Junior” – første gang trådte op på et surfboard, har han haft et tindrende klart mål. ”Jeg ville gerne være den bedste windsurfer i verden. Det er virkelig det, der har drevet mig i mange år,” siger han. Det var også med den idé svejset ind i bevidstheden, at han i efteråret rejste til Sydafrika for at træne med de bedste, og egentlig kunne turen kun ende på to måder: Enten ville han blive en del af eliten, eller også ville han blive skadet i forsøget. Men da han kom hjem i foråret, havde han sat sig et nyt mål.  

Malte Øgelund padler sig vej gennem brændingen på sit surfboard i sydafrikas bølger

”Jeg har altid været lillebroren” Det er de færreste i det danske windsurfmiljø, der ikke ved, hvem Øgelund-familien er. Maltes ældste storebror, Rasmus, har ikke bare været blandt de bedste surfere i verden, siden han blev gammel nok til at tage til konkurrencer. Han har også startet Copenhagen Surf School sammen med sin kompagnon Ole, og er en af drivkræfterne i dansk surfing. Familiens mellemste bror, Asger, lavede backloops som 14-årig og har vundet adskillelige Danmarksmesterskaber. Så som den yngste af de tre brødre har Malte altid haft meget at leve op til. ”Jeg kan huske, at jeg gik i skolegården og fortalte, hvordan Rasmus var danmarksmester, og jeg synes det var det sejeste i verden,” fortæller han. Efterhånden som Malte selv kom op på boardet, blev det klart, at han slægtede sin storebror på. Han surfede hver eneste dag, hvis det blæste, og han udviklede sig hurtigere end langt de fleste af sine jævnaldrende. Så da Malte som 16-årig tog til sit første danmarksmesterskab, vandt han guld i juniordivisionen. Men det var ikke nok for den yngste Øgelund-bror at være den bedste i Danmark.

Han ville være bedre end sin storebror. ”Jeg har altid været lillebroren, der er kommet haltende bagefter, så det sidder virkelig i mig, at jeg gerne vise, at jeg godt kan. Det ligger nok bare i at være vokset op med storebrødre. Men det ligger også i navnet Øgelund. Det er ikke et pres men en slags stolthed, jeg ligesom gerne ville bære frem på mine skuldre,” forklarer Malte. Men ville Malte overgå sin 10 år ældre storebror, var det ensbetydende med at blive end af de dygtigste windsurfere i hele verden.

Den bedste – koste hvad det vil Det kan lyde som en næsten uopnåelig drøm. Men allerede som 19-årig kom Malte på podiet i den internationale world cups ungdomsdivision, og på mange måder virkede hans mål indenfor rækkevidde. ”Jeg kan huske, at jeg stod sammen med verdensmesteren Philip Köster til et stævne. Det var fandme fedt, for det var jo noget af det, jeg altid havde gået og drømt om,” griner Malte Men der var stadig lang vej igen, før Malte kunne indtage en plads i den absolutte top. Så i efteråret 2022 hævede han sin opsparing og rejste til Sydafrika i jagten på de rigtige træningsforhold til at tage de næste store skridt. ”Nu skulle jeg blive den bedste, koste hvad det ville.” Et nomadeliv blandt eliten Når man træner windsurfing med toppen af poppen, kommer det med store ofre og større risici. Man skal på vandet hver eneste dag, hvilket er ensbetydende med en forhutlet nomadetilværelse på strande og parkeringspladser klos op ad nogle af verdens mest vindblæste kyster. Og jo større og vildere trickene bliver, jo værre er skaderne også, når det går galt. 

En windsurfer laver et cutback på en bølge i Capetown

”Jeg tror, jeg har spist 20 ibuprofen på tre dage i Sydafrika, men jeg har ikke ramt en af de slemme skader. Og det er jeg egentlig ret imponeret over, for jeg har virkelig givet den alt,” siger Malte. Men samtidig med at han tog flere tigerspring på vandet, kom det 21-årige talent også til at surfe og leve helt tæt på nogle af sportens største superhelte. Det fik ham til at tvivle på, om et liv som professionel windsurfer virkelig også var noget for ham. ”Jeg begyndte at gennemskue, at mine store idoler egentlig er nogle bumser, der bor i en varevogn uden andet end deres udstyr, et gasblus og en PlayStation. For de har jo nået det niveau ved at opgive alt andet end surfing de sidste 10 år af deres liv.” Langsomt gik det op for Malte, at de bedste af de bedste ikke lever et glamourøst liv fyldt med fans, fester og det nyeste grej. I virkeligheden havde han allerede opnået den samme livsstil som eliten, så hvad var det egentlig, han kæmpede så hårdt for at opnå?

Surfinstruktør på Copenhagen Surf School Malte Øgelund laver et sving på en grøn bølge på sit windsurfboard

”Jeg behøver ikke hænge som plakat” På Sydafrikas klippekyster tog Malte en svær beslutning: Han vil ikke ofre alt andet i livet for at kunne kalde sig den bedste af de bedste. Men det ligger heller ikke til ham at læne sig tilbage og hvile på laurbærrene, for trangen til at bevise sit værd bor stadig dybt nede i ham. Så nu har Malte sat sig et nyt mål. ”Jeg behøver ikke hænge som plakat på et eller andet børneværelse, men jeg vil gerne sætte mit stempel på sporten.” Det er stadig vigtigt for Malte at være kendt og anerkendt på den internationale windsurfscene, hvor han har brugt de sidste år af sit liv. Men det behøver ikke længere være for at vinde bunker af titler og trofæer. Nu vil han hellere være kendt for at rykke sporten frem og ud til flere mennesker. Og så vil han gå på vandet på sine helt egne præmisser – uden at spekulere på points og ranglister. ”Jeg vil stadig gerne anerkendes for det, jeg kan. Men måske er verdens bedste windsurfer ikke ham, der vinder alle konkurrencerne?” 

Har du også lyst til at prøve windsurfing?

Lær at windsurfe og bliv en del af vores hyggelige surfcommunity! Vores opstartsforløb er vejen frem.  

Start dit windsurf eventyr

X